Uudiseid Riigikogust: Marianne Mikko tutvustas naiste manifesti

Täna toimus EV Riigikogu saalis Eesti Naiste VI Kongressi Manifesti tutvustamine. Ettekande ajaks jäi saali peale Marianne Mikko veel kaks naist. Ene Ergma, kes juhtis istungit ja Helmen Kütt Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast.

Marianne Mikko juhtis riigikogu tähelepanu faktile, et Aktuaalse Kaamera Uudiste saade pühendas Eestimaa VI Naiste Kongressile täpselt 30 sekundit. Seejärel luges Mikko Riigikogu saalis ette naiste ühiselt esitatud nõudmised ja lubas omalt poolt teha kõik võimaliku, et naiste nõudmised saaksid seadusloomes elujõu.

Igale riigikoguliikmele edastati manifesti täistekst ka paberkandjal.

Marianne Mikko tegi oma facebooki lehel üleskutse kõikidel manifesti teksti oma töökohtadel ja listides levitada.

Aastal 1913 kirjutab Marie Reisik ajakirjas Naisterahva Töö ja Elu naisõiguslusest:

Raske on öelda, kummad on visamad olnud harjuma igasuguse nais-liikumise ja naise õiguste laiendamise püüdega, – kas mehed või naised. Igatahes on naised küllalt sagedaste selleski asjas meestelt tõuget oodanud, et liikuma ja mõtlema hakata. Vähemalt niisama sagedaste kui mehed kaljukindlate naise-liikumise vastastena on esinenud.

Et naise õiguste laiendamise küsimuse vastu tänini alles võõrastust ja vihavaenu tuntakse, on loomulik ja arusaadav: on ju inimene loomu poolest alalhoidlik (konservatiivne); kõik, mis uus ja võõras, äratab temas kahtlust, kartust ja vaenu. Suur hulk, laiem rahva mass ei jõua sammu pidada praeguse elu kiire käiguga, ei jõua omaks võtta kõiki uusi mõtteid ja muutusi ilmavaates.

On ju igasuguste uudistega alati väga pikkamisi lepitud ja harjuma hakatud, seesama lugu kordub ka naiste õiguste laiendamise loos.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s